sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Nato-huumaa Ämarissa

Me olemme yhdessä nyt ja aina. Puola ei jää koskaan yksin. Viro ei jää koskaan yksin. Latvia ei jää koskaan yksin. Liettua ei jää koskaan yksin. Romania ei jää koskaan yksin.

Näillä sanoilla Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vakuutti Varsovan-puheessaan 4. kesäkuuta, että Yhdysvallat on valmis puolustamaan Venäjän uhkaamia Nato-liittolaisia itäisessä Euroopassa.

Obama tuli Varsovaan juhlimaan Puolan kommunismista vapautumisen 25-vuotisjuhlaa. Tämä muistopäivä on rinnastettavissa Normandian maihinnousun muistopäivään, jota vietetään vuosittain 6. kesäkuuta.

Obaman puhetta Varsovassa voi verrata Yhdysvaltain presidentin John F. Kennydyn jaetun Berliinin muurilla 26. kesäkuuta 1963 pitämään puheeseen, jossa hän vakuutti olevansa berliiniläinen: Ich bin ein Berliner.

Obaman puhe jäi Suomessa vähälle huomiolle.

En usko, että Nato meitä puolustaa, jos Venäjä hyökkää. Uskon, että olemme silloin aika yksin, kiteytti Euroopan parlamentista pudonnut kokoomusmeppi Eija-Riitta Korhola Suomen kansan enemmistön tunteet Hämeen Sanomissa 15. huhtikuuta.

Viron Harjumaalla sijaitsevaan Ämarin lentotukikohtaan saapui viime viikolla kahdeksan F-16-hävittäjää Yhdysvaltain Minnesotan kansalliskaartin tukikohdasta. Lisää järeämpää kalustoa tuli viikonvaihteessa, muun muassa P-8-merivaltontakone, C130-kuljetuskoneita sekä kaksi KC-135-tankkauskonetta. Osan näistä koneista Ämariin toivat Pennsylvanian kansalliskaartin lentäjät.

Ämarissa olevat koneet osallistuvat Baltian maiden ja Yhdysvaltain yhteiseen Saber Strike 2014 -sotaharjoitukseen, joka järjestetään kaikissa kolmessa Baltian maassa tällä ja ensi viikolla. Yhteensä Nato-koneita on Ämarissa 25.

Suomen Nato-tie on kuljettu loppuun.

Venäjä on useaan otteeseen varoittanut, että Nato-joukkojen tilapäinenkin lisääminen Venäjän rajojen tuntumassa johtaa väistämättä vastatoimiin. Uusin varoitus tuli maanantaina. Sillä voi olla vakavia seurauksia Suomelle.

Tässä mielessä on ymmärrettävä Lappeenrannan teknillisen yliopiston Venäjän talouden asiantuntija Pekka Sutelan lausunto, jonka mukaan Nato ei huolisi enää Suomea, vaikka jäseneksi pyrittäisiinkin.

Kun portti Natoon oli auki, sen läpi ei haluttu astua. Baltian maiden sekä itäisen Keski-Euroopan entisten sosialistimaiden maiden seura ei ollut riittävän hienoa Suomelle.

Suomesta on tullut pelinappula, joka voidaan antaa Venäjälle hyvityksenä läntisen Ukrainan Nato-jäsenyydestä.


Kolumni Hämeen Sanomien ulkomaansivulla 10.6.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti