perjantai 23. toukokuuta 2014

Tähtisopraano selätti kiekkosankarit



Tähtisopraano Karita Mattila osoitti olevansa suoraselkäinen ja rehti suomalainen kieltäytyessään laulamasta runsas kuukausi sitten venäläiskapellimestari Valeri Gergijevin johdolla New Yorkin Carnegie Hall –oopperatalossa.

Gergijev oli lennätetty paikalle sairaustapauksen takia. Järjestäjät taipuivat Mattilan tahtoon, ja putinisti Gergijev sai vaihtua.

Mattila perusteli kieltäytymistään Venäjän presidentin Vladimir Putinin homovastaisella sekä valtakuntien rajoja halveksivalla politiikalla.

– Voin edelleen katsoa itseäni peilistä häpeämättä, Mattila puhdistautui perjantain Ilta-Sanomissa.

Gergijev on Münchenin filharmonikkojen tuleva ylikapellimestari. Suomessa hänet tunnetaan Mikkelin musiikkijuhlien pitkäaikaisena johtajana. Gergijev allekirjoitti maaliskuussa adressin, jossa tuettiin Putinin toimintaa Ukrainassa ja Krimillä.

Mattila teki tempun, jota suuri joukko urheilijoita, urheilujohtajia ja urheilutoimittajia ei uskalla tai ei ymmärrä tehdä. Nyt pelataan jääkiekon olemattomasta maailmanmestaruudesta Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Samalla suljetaan silmät siltä, mitä kauheuksia Ukrainassa tapahtuu.

Suomi kukisti perjantaina Sveitsin vaivoin rangaistuslaukausten jälkeen.

Samana päivänä YK julkisti raportin, jonka mukaan Venäjän masinoivat ryhmät ovat tappaneet, kiduttaneet, hakanneet, siepanneet ja uhkailleet ihmisiä itäisessä Ukrainassa. Krimin niemimaalla on uhkailtu niitä, jotka eivät halua ottaa Venäjän kansallisuutta. Tataarit pelkäävät uutta kyyditystä Siperiaan tai Keski-Aasian aroille.

Russia Today -propagandakanava näytti, miten Venäjän joukkue vietti Minskissä vapaapäiväänsä poseeraamalla toisen maailmansodan aikaisen panssarivaunun päällä.

Kansainväliseen valokeilaan noussut Viron presidentti Toomas Henrik Ilves kävi valtiovierailulla Suomessa. Suorasukaiseen tapaansa hän suositteli Suomelle ja Ruotsille pikaista liittymistä Natoon ja lupasi myös Natossa puhua Suomen puolesta.

Tämä oli selvästikin liikaa Iltalehden pääkirjoitustoimittajalle, joka tuotos viime keskiviikon lehdessä oli kaunaisimpia ja ilkeämielisimpiä, mitä kuvitella saattaa.

Jo otsikko Turvallisuusneuvoja vapaamatkustajalta osoittaa, miten kevyillä ansioilla meritoidutaan nykyisin suuren suomalaisen iltapäivälehden pääkirjoitustoimittajaksi.

Viro kotiutti äskettäin sotilaansa Afganistanista. Hinta oli kallis, kymmenkunta virolaissotilasta kaatui etulinjassa Helmandin maakunnassa amerikkalais- ja brittisotilaiden rinnalla. Tämä hinta oli maksettava, jotta voitaisiin kunnialla kääntyä Naton puoleen hädän hetkellä.

Nato on nyt vastannut kutsuun, vaikka niin monet suomalaispoliitikot sitä epäilivät.

Viro käyttää Naton edellyttämät kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta puolustusmenoihin. Tähän yltää vain muutama muu Nato-maa.

Kolumni Hämeen Sanomien ulkomaansivulla 18.5.2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti