perjantai 2. toukokuuta 2014

Perimmäisen kysymyksen äärellä

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vakuutti tiistaina, että Naton alue on loukkaamaton ja jokaista osaa siitä puolustetaan Naton viidennen artiklan mukaisesti.

Kerry puhui Pohjois-Atlantin neuvoston (NAC) järjestämässä Kohti kokonaista ja vapaata Eurooppaa -seminaarissa Washingtonissa. Neuvosto on Naton korkein päättävä toimielin.

Viidennen artiklan mukaan hyökkäys jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia liiton jäsenvaltioita vastaan.

Nato on ollut epäyhtenäinen, ja on epäilty, tuleeko Nato apuun, jos Venäjä käyttää sotilaallista voimaa Baltian maita vastaan. Kerryn puheen jälkeen tässä ei pitäisi olla mitään epäilystä.

Yhdysvallat on lähettänyt Baltian maihin ja Puolaan laskuvarjojääkäreitä, noin 150 sotilasta jokaiseen maahan.

Baltian maat ovat ulkoistaneet ilmapuolustuksensa Nato-maille, jotka ovat operoineet neljällä hävittäjällä Liettuassa sijaitsevalta Siauliain lentotukikohdasta.

Nato-hävittäjien määrä kasvaa vappuna kahteentoista, kun rotaatiovuorossa oleva Puola saa tuekseen neljä Britannian Typhoon-hävittäjää. Tanska puolestaan sijoittaa neljä F-16-hävittäjää Ämarin lentotukikohtaan Viroon.

Kerry patisti Nato-liittolaisia yhtenäisyyteen sekä sijoittamaan lisää rahaa puolustukseen.

Tavoitteena on, että Nato-maat käyttäisivät puolustusmenoihinsa vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Viro on yksi harvoista Nato-maista, joka täyttää tämän vaatimuksen.

Viro on lisäksi antanut raskaan uhrin Yhdysvaltain ja Britannian rinnalla Afganistanin Isaf-operaatiossa. Kymmenkunta virolassotilasta on kuollut sodan eturintamalla Helmandin maakunnassa.

Kerryn lupauksen täytyy tarkoittaa myös sitä, että Nato on valmis puolustamaan Koillis-Virossa sijaitsevaa Narvan rajakaupunkia. Narva on Viron kolmanneksi suurin kaupunki, jonka asukkaista suurin osa puhuu äidinkielenään venäjää.

Virossa muisteltiin maaliskuussa 70 vuotta sitten tapahtuneita Narvan ilmapommituksia, joissa neuvostokoneet moukaroivat kauniin ja historiallisesti arvokkaan barokkikaupungin maan tasalle.

Pommituksilla ei ollut enää sotilaallista merkitystä, sillä Saksan Wehrmacht oli jo vetäytynyt kaupungista.

Neuvostoliitto syytti Nürnbergin oikeudenkäynnissä Saksaa Narvan tuhoamisesta. Sodan jälkeen virolaisia ei enää päästetty entisen kotikaupunkiinsa, joka rakennettiin uudelleen neuvostotyyliin ja asutettiin venäläisillä.  

Venäläinen politologi Andrei Piontkovski arvioi moskovalaisen radioaseman Ekho Moskvyn nettisivuilla Naton olevan perimmäisen kysymyksen äärellä ja kysyy länneltä, haluatteko kuolla Narvan puolesta.

– Länsi ei ryhdy sotimaan Venäjän kanssa Viron tai Latvian puolustamiseksi niin kuin se ei myöskään ryhtynyt sotaan Ukrainan puolesta, hän kirjoittaa. 


Kolumni Hämeen Sanomien ulkomaansivulla 1.5.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti