perjantai 27. kesäkuuta 2014

Idänkauppaa vailla moraalia

Suomi on EU:n Venäjä-riippuvaisin talous Liettuan jälkeen. Ukrainan kriisin pitkittyessä Suomen vienti Venäjälle saattaa romahtaa 30-40 prosenttia.

EK:n toimittajaseminaarissa Vanajanlinnassa puhuneen johtaja Kai Mykkäsen mukaan romahdus riittäisi saattamaan Suomen talouskehityksen pakkaselle tänä vuonna ja ehkä ensi vuonnakin. Yhdessä matkailun romahduksen kanssa kyse on useiden prosenttien lovesta bruttokansatuotteessa ja kymmenistä tuhansista työpaikoista.

Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton. Mykkänen muistutti Suomen viennin EU-alueelle ja Yhdysvaltoihin olevan noin seitsemänkertainen Venäjään nähden. Noin kahden-kolmen prosentin kasvu länsiviennissä riittäisi kahdessa vuodessa paikkaamaan romahduksen Venäjän viennissä.

EK näkee Venäjän edelleen suurena mahdollisuutena Suomelle. Viennin edistämistoimien eli Team Finlandin kannalta Venäjä on jatkossakin selvä ykkönen.

Venäjä-riippuvuuden näkökulmasta on ymmärrettävää, että Koneen pääomistaja ja hallituksen jäsen Antti Herlin kehottaa Suomea pitämään suhteet Venäjään hyvinä.

Idänkauppa oli Herlinin mukaan yksi mahdollistaja Koneen laajentumisessa länteen. Neuvostokaupan katteilla ostettiin toimintaa Länsi-Euroopasta.

Tuolloin aika oli toinen. Suomi oli syvällä karhun kainalossa. Putinin Venäjä on Boris Jeltsinin suojasään jälkeen jälleen pahan valtakunta.

Moraalillakin täytyy olla sijansa kaupankäynnissä, kaikki ei voi jatkua "business as usual".

Moraalin näyttäminen vain on kovin vaikeaa, kun isoimmillakaan sitä ei ole. Ei Saksalla, ei Ranskalla, ei Italialla.

Bisnestä tavalliseen tapaan korosti Antti Herlinin veli, Cargotecin hallituksen puheenjohtaja ja suuromistaja Ilkka Herlin Pietarin kuvernöörin suomalaisen neuvonantajaryhmän kokouksessa Pietarissa. Herlin on neuvonantajaryhmän puheenjohtaja.

Neuvonantajaryhmä oli koolla Pietarissa 2. huhtikuuta, samana päivänä, jolloin silloinen ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) ilmoitti lykkäävänsä Suomen ja Venäjän hallitusten välisen talouskomission kokousta vastalauseena Krimin miehittämiselle.

Päähuomion Venäjän mediassa varasti Pietarin kuvernööri Georgi Polvatshenko esittämällä, että suomalaisyritykset voisivat halutessaan investoida Krimin niemimaan kehittämiseen, ja että hän voisi toimia tässä välikätenä.

- Politiikka on iso asia, mutta ei rahojen tienaaminenkaan huono asia ole, Polvatshenko evästi yritysjohtajia.

Venäjän median mukaan suomalaisyritykset olisivat olleet kiinnostuneita Krimin satamien kehittämisestä.

Hämeen Sanomien talousnurkka 28.6.2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti