keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Venäjä rosvoretkellä Ukrainassa

Huoli työntekijöiden turvallisuudesta sai energiajätti Shellin keskeyttämään kesäkuun alussa liuskeöljyn koeporaukset Itä-Ukrainassa.

Shell sopi koeporausten aloittamisesta tammikuussa. Kyseessä oli suurin Euroopassa tähän asti tehty liuskekaasusopimus. Arvoltaan se oli kymmenen miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 7,4 miljoonaa euroa.

Kaasun tuotannon piti käynnistyä ensi vuoden alussa. Donetskin ja Harkovan alueilla sijaitsevalta kaasukentältä arvioidaan löytyvän liuskekaasua siksi paljon, että se olisi merkittävästi vähentänyt Ukrainan kaasuriippuvuutta Venäjästä.

Tämä ei tietenkään sopinut Venäjälle, joka pelkää pääosin öljyyn ja kaasuun perustuvien vientitulojensa hupenemista. Siksi se pyrkii kaikin keinoin estämään liuskekaasun tuotantoa eurooppalaisissa naapurimaissaan.

Liuskekaasua löytyy myös Länsi-Ukrainasta. Sen tuottamisesta oli kiinnostunut yhdysvaltalainen Chevron, joka yksi maailman suurimpia energiayhtiöitä. Olesskan kaasukentästä syntyi sopimus, jonka Ivano-Frankivskin alueneuvosto päätti kuitenkin hylätä viime elokuussa luonnonsuojelusyihin vedoten.

Liuskekaasua tuotetaan särötyksellä, jolla on kielteisiksi koettuja ympäristövaikutuksia.

Ympäristöhuolet joutuivat kuitenkin väistymään, ja sopimus koeporauksista Chevronin kanssa allekirjoitettiin viime marraskuussa. 

Myös nesteytetty maakaasu eli LNG on ongelma Venäjälle. Esimakua saatiin jo Liettuasta. Klaipedan edustalle  valmistuu loppuvuodesta kelluva LNG-terminaali.

Liettua on maksanut venäläisen Gazpromin kaasusta EU-maiden korkeinta hintaa. Lisääntyvä kilpailu sai  Gazpromin alentamaan keväällä Liettuaan myytävän kaasun hintaa 20 prosentilla.

Venäjän on kerrottu suunnitelleen Krimin anastamista Ukrainalta kuusi vuotta.

Venäjä lähti tavoittelemaan Krimiltä ja Itä-Ukrainasta öljyä, kaasua, hiiltä, satamia, tehtaita ja voimalaitoksia venäläisten suojelun nimissä.

Samanlaista rosvousta Neuvostoliitto harjoitti myös Suomen talvisodassa.

Venäjän tuntija, valtiotieteen tohtori Ilmari Susiluoto kertoo vuonna 1999 ilmestyneessä Pienessä Karjalakirjassa Neuvostoliiton himonneen Karjalan kannakselta ennen kaikkea selluloosaa ja sähköenergiaa.

Selluloosaa tarvittiin ruudin raaka-aineeksi.

- Leningradin alueen krooninen sähköpula poistui hetkessä, kun käyttöön saatiin suomalaisten rakentamat modernit voimalat, erityisesti Rouhialan sähkövoimala, josta tuli Neuvostoliiton kolmanneksi tehokkain voimala vuonna 1940, Susiluoto kirjoittaa.


Päivitetty versio Hämeen Sanomien Talousnurkka-kirjoituksestani 13.6.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti