keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Media pääosin asialinjalla

Venäjän sotapropaganda on ylittänyt kaiken aikaisemman. Suomen median uutisointi Ukrainan kriisistä on kuitenkin ollut pääosin asiallista.

- Venäjä ärhentelee kuin Yhdysvallat, otsikoi tamperelainen Aamulehti etusivun täydeltä viime sunnuntaina. Kyseessä oli median tähän mennessä täydellisin rimanalitus.

Jutussa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen rinnastaa Venäjän pyrkimyksen puolustaa "lähiulkomailla" asuvia venäläisiä Yhdysvaltain toimiin kansalaistensa turvallisuuden takaamiseksi maailman kriisipesäkkeissä.

Nämä kaksi asiaa eivät ole samasta maailmasta. Huoli venäläisen väestönosan vainoamisesta naapurimaissa on Venäjän propagandaa, jolla puolustetaan naapurimaihin tehtäviä iskuja. Yhdysvalloilla on aina todellinen huoli kansalaisistaan, kun kansainvälinen terrorismi uhkaa.

Tutkijoiden rooli Suomen mediassa on korostunut verrattuna esimerkiksi Ruotsiin tai Viroon. Ruotsissa enemmän äänessä ovat medioiden johtavat toimittajat ja Virossa poliitikot.

Markku Kivinen on mediassa esiintyneistä tutkijoista kaikista venäjämielisin. Hänen suojattinsa on Helsingin yliopiston oikeussosiologian dosentti Johan Bäckman, joka ajaa kiihkomielisesti Venäjän asiaa.

Kommentti Hämeen Sanomien ulkomaansivulla 4.3.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti