maanantai 17. maaliskuuta 2014

Juna Suomen asemalta on jo lähtenyt

Suurlähettiläät Markus Lyyra ja Paavo Rantanen ovat eläkkeelle siirryttyään sanoneet sen, mitä he eivät voineet työssä ollessaan virkansa puolesta sanoa. Vanhoilla päivillään molemmat haluavat Suomen liittyvän Natoon.

Nato-jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta. Natossa olisimme samanmielisten klubissa, sanoo Suomen Venäjän- suurlähettiläänä toiminut demaritaustainen Lyyra.

Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläänä toimineen Rantasen mukaan Suomen itsenäinen ja uskottava puolustus on harhaa ja vailla katetta.

Mitä kansa oikein ajattelee, hän kysyy.

Kansalle ei näytä oikein mikään kelpaavan. Nato torjutaan, samoin EU:n yhteinen puolustus sekä liittoutuminen Ruotsin kanssa.

Suomalaisten Nato-vastustus on merkillinen sekoitus impivaaralaisuutta, herravihaa, suomettumista, EU-kielteisyyttä, Yhdysvaltain vastaisuutta ja perussuomalaista Ruotsi-vihaa, mutta järjen hiventäkään tässä keitoksessa ei ole.

Venäjän edessä Suomi on yksin, kovan paikan tullen meillä ei ole yhtäkään ystävää eikä meistä kukaan välitä.

Vaikka Natoon ei voi täysin luottaa, esimerkiksi Virolla Naton jäsenenä on kuitenkin jonkinlainen toivo saada apua. Näin on paljon parempi kuin olla täysin yksin. Ja ainoa, joka kovan paikan tullen tulee apuun, on Yhdysvallat.

Puheet eurooppalaisesta Natosta ovat vailla katetta.

Kansainvälisillä areenoillakin Suomi on ajettu nurkkaan. Toissa syksynä Suomen ulkopoliittinen linja kärsi haaksirikon, kun Nato-maa Luxemburg vei Suomen himoitseman paikan YK:n turvallisuusneuvostossa.

Tämän vuoden alusta Nato-maa Liettua on ollut turvallisuusneuvoston jäsen. Liettua toimi puheenjohtajamaana helmikuun, nyt on vetovuorossa Luxemburg.

Liettua toimi EU:n puheenjohtajamaana viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Paljolti Liettuan ponnistelujen tulosta oli Vilnassa marraskuussa järjestetty EU:n itäisen kumppanuuden huippukokous, jossa Ukrainan silloinen presidentti Viktor Janukovitsh kieltäytyi tunnetuin seurauksin allekirjoittamasta assosiaatio- ja vapaakauppasopimusta EU:n kanssa.

Nato-jäsenyys takaa sen, ettei Liettuan tarvitse esiintyä kansainvälisillä foorumeilla nöyristellen.

Venäjä on arvaamaton, siihen ei voi luottaa.

Neljä vuotta Norjassa asunut tyttäreni perhe on pähkäillyt, jäädäkö tunturimaahan vaiko palata takaisin kotimaahan.

Vaaka näyttää nyt kallistuvan siihen suuntaan, että Norja on heidän uusi kotimaansa. Kotimaahan paluuta harkitsevien on syytä tarkoin harkita, onko Suomi enää turvallinen maa.

Nato-keskustelussa ei ole enää mieltä. Poutasäätä ei enää tule. Juna Suomen asemalta on jo lähtenyt.

Alanurkka Hämeen Sanomissa 15.3.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti