tiistai 8. lokakuuta 2019

Saarenmaa omi Ultima Thulen

Kuressaaressa Viron Saarenmaalla jättiläisen käsi hämmästyttää heinäkuussa valmistuneen elämyskeskuksen edustalla.

Thule Koda kätkee sisäänsä kreikkalaiselle löytöretkeilijälle Pytheaalle omistetun museon, kaksi elokuvateatteria sekä vapaa-ajan viettoon liittyviä tiloja niin aikuisille kuin lapsille. 

Museo on kunnianosoitus uudelleen itsenäistyneen Viron ensimmäiselle presidentille Lennart Merelle. Hopeanvalkea-kirjassaan hän esitti, että Massalian kreikkalaisesta siirtokunnasta, nykyisestä Marseillesta kotoisin ollut kauppias ja maantieteilijä Pytheas olisi käynyt Saarenmaalla Britanniaan suuntautuneella matkallaan 330-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. 

Pytheaalle Saarenmaan arvellaan olleen tarunhohtoinen Ultima Thule, kaukana pohjoisessa sijaitseva jään ja tulen maa. 

Pytheas oli ensimmäinen, joka kuvaili Ultima Thulea. Osin säilyneessä matkakuvaukseessaan hän kertoo Thuleksi nimeämänsä maan sijainneen Britannian pohjoispuolella noin kuuden purjehduspäivän päässä lähellä jäätynyttä merta. Thulessa aurinko paistoi kesällä läpi vuorokauden ja talvella oli pimeää. Siellä viljeltiin peltoja ja pidettiin karjaa, puitiin viljaa riihessä sekä kerättiin hunajaa.

Tulella Pytheas viittannee meteoriittiin, joka iskeytyessään Saarenmaalle synnytti Kaalin kraatterin. Kyseessä oli aikansa megatapahtuma noin vuosina 500-600 ennen ajanlaskumme alkua, joskin ajankohdasta ei ole täyttä varmuutta. Pytheaalle Kaalin kraatteri merkitsi paikkaa, jossa aurinko vaipui uneen. On arveltu, että Pytheaan Thule olisi  itämerensuomen tulta tarkoittavan sanan perua.

Pytheaan matkan tarkoituksena oli muun muassa selvittää Cornwallin tinan tuontia Välimeren alueen kreikkalaisiin siirtokuntiin. Maailmanmerelle eli nykyiselle Itämerelle Pytheaan toi meripihka, joka oli jo pitkään ollut haluttu tuontitavara Rooman valtakunnassa. 

Saarenmaalta Pytheaan arvellaan jatkaneen matkaansa Venäjän jokia pitkin Mustallemerelle. Hän oli viikinkien kuuluisan idäntien varhainen kulkija.

Ultima Thuleksi on ollut historian saatossa tarjolla muitakin ehdokkaita: Saarenmaan lisäksi Islanti, Färsaaret, Skotlannin pohjoispuoliset saaret ja jopa Grönlanti tai Huippuvuoret.


Saarenmaalaisen taruolennon Suur Töllin käsi
on kuvatuimpia kohteita Kuressaaressa.

Pytheas Massilialainen Kuressaaressa.

Thule Kodaa elävöittävät myyttiset taruolennot.

Seinillä olevat kuvataulut kertovat 
Pytheaan matkoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti