perjantai 21. heinäkuuta 2023

”Oli se semmoinen kokemus”

Aino Aution jalat tutisivat jännityksestä. Helsingin olympiakisoissa kaikki oli niin suurta.

Aino Isomäki keräsi laajan urheiluaiheisen kotiarkiston,
 jota hän esitteli Hämeen Sanomien haastattelussa
tammikuussa 2022. Kuva: Pekka Rautiainen 


Helsingin uusitulla olympiastadionilla vietettiin Suomen olympiakomitean järjestämää olympiapäivää 19. heinäkuuta 2022, kun Helsingin vuoden 1952 olympialaisten avajaisista oli kulunut 70 vuotta. Koolla oli pieni joukko tuolloista suomalaista olympiaurheilijaa, heidän joukossaan Seinäjoen Urheilijoita edustanut aitajuoksija Aino Isomäki, silloinen Autio.

Helsingin kesäolympiakisojen ikimuistoiset avajaiset järjestettiin 19. heinäkuuta 1952. Sateiselle olympiastadionille marssi liki 5000 urheilijaa 69 maasta. Viimeisenä Suomi suurella joukkueella. Avajaisten ikimuistoinen kohokohta oli, kun Paavo Nurmi juoksi stadionille ja sytytti olympiatulen.

Olympialaisen tulikasteensa Aino Autio sai kaksi päivää myöhemmin paraatilajinsa naisten 80 metrin aitojuoksun kolmannessa alkuerässä, jossa hän sijoittui numerolappu 833 rinnassaan viidenneksi ajalla 12,1 ja karsiutui jatkosta. Saman kohtalon omissa alkuerissään kokivat kilpasiskot Seija Pöntinen ja Sylvi Keskinen.

- Kyllä siinä jalat tutisi lähtökuopissa.Kaikki oli niin suurta. Oli se semmoinen kokemus, Aino muisteli tuntemuksiaan Yle Uutisten olympiapäivän haastattelussa.

Aino Aution olympiaurakointi jatkui 4x100 metrin viestijuoksun kolmannessa alkuerässä 27. heinäkuuta. Suomen nelikko juoksi ajan 50,2, mikä ei riittänyt jatkoon. Suomen joukkueessa juoksivat Aino Aution lisäksi Maire Österdahl, Leena Sipilä ja Ulla Pokki.

Helsingin Sanomien haastattelussa Aino Isomäki kertoi hämmästelleensä ulkomaalaisia kilpakumppaneita. Toimeen kuitenkin tultiin, vaikka yhteistä kieltä ei löytynytkään. Hän muisteli myös sotien jälkeistä herkkuruokaa.

Urheilun palo kotipihalta

Aino Autio syntyi 4.tammikuuta 1932 Seinäjoen kauppalassa. Urheiluinnostuksensa hän sai kotipihaltaan, jonne hänen isänsä teki korkeushyppytelineet. Kotipiirissä myös juostiin, ylitettiin aitoja ja talvella hiihdettiin. Aino menestyi hyvin rautatieläisten lasten sekä koulujen välisissä hiihtokilpailuissa.

Ainolla oli hyvä aitomistekniikka ja 80 metrin aitajuoksu valikoitui hänen päälajikseen, kun Seinäjoen Urheilijoiden nuoria valmentanut Jorma Valtonen sitä ehdotti.

- Kun urheilun palo oli syttynyt, sitä ei voinut sammuttaa, Aino Isomäki muisteli kotonaan Hämeenlinnassa Hämeen Sanomien 90-vuotishaastettelussa viime vuoden tammikuussa.

Ainon valmentaja Jorma Valtonen oli hyvä pituushyppääjä ja hänet valittiin Suomen olympiajoukkueeseen. Pituushypyn loppukilpailussa hän sijoittui viidenneksi tuloksella 716. Kolmas Seinäjoen Urheilijoiden olympiayleisurheilija oli kolmiloikkaaja Pentti Uusihauta. Karsintakilpailussa hänen tuloksensa 14,38 ei riittänyt loppukilpailuun.  

Kolme vuotta mitaliputkessa

Kansalliselle huipulle Aino Autio ylsi vuonna 1951, jolloin hän viestijuoksun SM-kilpailussa Lahdessa saavutti hopeaa 4x100 metrin viestijuoksussa Seinäjoen Urheilijoiden kvartetissa. Naisten SM-kisoissa Helsingissä Eläintarhan kentällä Aino voitti 80 metrin aidat ajalla 11,9. Hän voitti niin ikään paraatilajinsa ensimmäisessä naisten Suomi-Ruotsi ­-maaottelussa, joka käytiin kolmoismaaotteluna Tanskan kanssa Göteborgissa. Aino oli maaottelun ainoa suomalaisvoittaja.

Menestyksen myötä Aino Autio valittiin olympiavalmennettavaksi. Kisojen edellä viikonloppuisin oltiin koolla Espoon Otaniemessä, jonne oli rakennettu Suomen ensimmäinen sisäurheiluhalli.

Olympialaisten jälkeen naisten SM-kisoissa Heinolassa Aino Autio sijoittui toiseksi 80 metrin aitajuoksussa ja myös 200 metrillä. Kolmannen mitalinsa hän sai SM-viesteissä Kuopiossa, kun Seinäjoen Urheilijat sijoittui toistamiseen toiseksi 4x100 metrillä. Syyskuussa Suomen, Ruotsin ja Tanskan kolmoismaaottelussa Kööpenhaminassa Aino aitoi jälleen ainoana suomalaisvoittajana ykköseksi ajalla 11,8, joka sivusi Suomen ennätystä. Hän sijoittui 200 metrillä neljänneksi ajalla 26,6, mikä oli uusi Suomen ennätys.

Seuraavana vuonna Aino Aution mitaliputki jatkui hopealla SM-viesteissä Tampereella, kun Seinäjoen Urheilijoiden kvartetti sijoittui kolmannen kerran toiseksi. Naisten SM-kisoissa Salossa Ainon mitaliputki katkesi, mutta Suomi-Ruotsi -maaottelussa Kuopiossa hän aitoi jälleen ykköseksi.

Huippu-urheilu vaihtui opiskeluun

Vuoden 1954 mitalitilastoissa Aino Aution nimeä ei enää näy. Huippu-urheilu sai antaa tilaa opiskelulle, joka käynnistyi Wetterhoffin kotiteollisuusopistossa Hämeenlinnassa. Valmistuttuaan vuonna 1956 kotitalousopettajaksi Aino Isomäki toimi muun muassa Seinäjoen tyttölyseossa käsityön ja piirustuksen opettajana, Kurikan kansalaiskoulun kudonnan opettajana ja askartelun ohjaajana Forssan B-mielisairaalassa, josta hän jäi eläkkeelle.

Seinäjoen Urheilijoiden tyttöjä Aino Isomäki ohjasi 1950-luvun lopulla ja hän toimi myös leirihuoltajana Kuortaneen urheiluopistossa.

Aino Isomäki kertoi Hämeen Sanomissa Helsingin olympiakokemusten tulleen usein mieleen varsinkin, kun hän innokkaana penkkiurheilijana katsoi televisiosta urheilua. Kuntoaan Aino piti yllä lenkkeilemällä, hiihtämällä, avantouinnilla ja mökkeilyllä. Myöhemmin hänen harrastuksiaan olivat käsityöt, sudokut ja kryptot.

Aino Isomäki ehti asua 13 paikkakunnalla, joista viimeisin oli Hämeenlinna. Siellä hän myös kuoli leskenä 17. marraskuuta viime vuonna. Hän oli kolmen lapsen äiti ja neljän lastenlapsen isoäiti.

Paljon jäi kysymättä

Otin Aino Isomäkeen yhteyttä marraskuussa 2022, kun entinen kansanedustaja Markus Aaltonen oli pyytänyt minua tekemään hänestä jutun Seinäjoen kotiseutulehteen Risteysasemaan. Aino vastasi puhelimeen sairaalasta ja sovimme, että palaamme asiaan joulun jälkeen. En kuitenkaan saanut häneen enää yhteyttä.

Paljon jäi Ainolta kysymättä. Olisin halunnut kysyä Helsingin olympialaisten avajaisten tunnelmasta, ja miltä sitten tuntui, kun juoksut oli juostu. Missä vaiheessa lähdettiin kotiin?

Helsingissä Ainon paraatilajissa 80 metrin aidoissa oli mukana vuonna 1999 vuosisadan parhaimmaksi naisyleisurheilijaksi valittu, Lontoon olympialaisissa neljä kultamitalia voittanut Hollannin Fanny Blankers-Coen. Kysymättä jäi, seurasiko hän maailmantähden menoa, ja miltä hänen aitomistekniikkansa ja juoksutyylinsä vaikuttivat, vaikka Helsingissä hän jäi mitaleitta sairastelun takia.

Helsingin olympiakisoihin osallistui kaikkiaan 4925 urheilijaa, joista naisia oli 518. Helsingin kisoja on luonnehdittu viimeisiksi oikeiksi olympialaisiksi, vaikka naisten tasa-arvosta ei ollut tietoakaan. Naisten juoksuissa mitalit jaettiin neljässä lajissa. Tästäkin olisin halunnut Aino Isomäeltä kysyä.

Olympiakesänä Coca-Cola tuli Suomeen. Ainolta olisin kysynyt, maistoiko hän kolajuomaa ja oliko sitä urheilijoille tarjolla. Kysymättä niin ikään jäi, minkälaista hänen kehumansa olympialaisten herkkuruoka tarkemmin oli.

Wikipedian mukaan vuoden 1952 Suomen, Ruotsin ja Tanskan kolmimaaottelussa kilpailijoille ei ollut järjestetty ruokailua, ja että Suomen joukkue oli majoitettu Kööpenhaminan ulkopuolelle alkeellisiin majoitustiloihin. Tästäkin skandaalista olisin halunnut Ainolta kysyä.

Hämeen Sanomien haastattelussa 
Aino Isomäellä oli päässään Suomen
olympiaurheilijoiden kisa-asuun kuulunut hattu.
 Kuva: Pekka Rautiainen
.

Parhaat urheilusaavutukset

Parhaat tulokset: 100 metriä 13,0, 200 metriä 26,6 ja 80 metrin aidat 11,8.

Suomen ennätykset: 80 metrin aidat 11,8 ja 200 metriä 26,6 Kööpenhaminassa 1952.

Naisten SM-kisoissa Helsingissä 1951 voitti Suomen mestaruuden 80 metrin aidoissa. Sijoittui toiseksi naisten SM-kisoissa Heinolassa 1952 80 metrin aidoissa ja 200 metrillä. Oli mukana viestijuoksun SM-kilpailuissa Seinäjoen Urheilijoiden joukkueessa, joka saavutti 4x100 metrillä kolmasti hopeaa vuosina 1951-1953.

Moninkertainen SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin mestari 80 metrin aidoissa, 100 ja 200 metrillä, korkeushypyssä ja Seinäjoen Urheilijoiden joukkueessa 4x100 metrin viestissä.

Oli mukana Suomen joukkueessa maaotteluissa Ruotsia ja Tanskaa vastaan vuosina 1951-1952 ja Ruotsia vastaan 1953.

Helsingin olympiakisoissa 1952 oli mukana 80 metrin aitojen ja 200 metrin alkuerissä.

Jorma Virtanen

Toimittaja, eläkkeellä

Kuvat: Valokuvaaja Pekka Rautiainen

Lähteet: Wikipedia, Hämeen Sanomat 3.1.2022, Helsingin Sanomat 20.7.2022, Yle Uutiset 20.7.2022, Urheilumme kasvot, osa 2. Keuruu 1974

Juttu on julkaistu Seinäjoen kotiseutulehdessä Risteysasemassa toukokuussa 2023.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti